8 juni 2010

Les 2 Charles



Het verschil tussen Charles de Gaulle en Charles-de-Gaulle? De eerste is een president, het tweede een vliegveld. Het geheim zit in de trait d'union, 'la div' (division) in vlot Frans. Een klein streepje met soms groot effect. Une petite fille (een klein meisje) wordt une petite-fille (een kleindochter), en een generaal wordt een luchthaven (bron: Langue sauce piquante, le blog des correcteurs du Monde). 
Ook in Frankrijk sleutelt men graag aan de spelling. Sinds de 'nieuwste' hervorming (1990) worden de samengestelde telwoorden systematisch met een koppelteken geschreven, zoals in quatre-centième, un-million-cent, trois-cent-deux. Pourquoi un trait d'union? is alvast een leuke oefening om het geheugen snel op te frissen.
La div geraakt niettemin in  de verdrukking. La soudure d.w.z. aaneenschrijven is de trend. Op Renouvo  vindt u een mooi overzicht van alle aanbevelingen inclusief uitzonderingen. Meest opvallende voorbeelden? Samenstellingen met contre, anti en auto (contrattaque, antiâge, autoadhésif, autoécole), samenstellingen met werkwoorden (bienêtre, piquenique, croquemonsieur), onomatopeeën (tictac, coincoin), vreemde woorden (apriori, cowboy, weekend). Aaneenschrijven is de regel, of beter gezegd, de aanbeveling. Inderdaad:
« Aucune des deux graphies [ni l'ancienne ni la nouvelle] ne peut être tenue pour fautive. » ( L'Académie française).  
Ja, zo kunnen we nog lang bezigblijven natuurlijk ...  


Wilt u meer informatie over dit thema? Neem contact op met Christ'l via info@apostrophe.be of bezoek de website: http://www.apostrophe.be/.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten